ביולוגיה

רכזת המקצוע: דורית שיזף

במגמת הביולוגיה נלמד קודם כל על עצמנו, על הגוף שלנו ברמת המאקרו ועל התאים המרכיבים את הגוף ברמת המיקרו. נלמד על מערכת הרבייה ומערכת ההובלה, נלמד ממה נגרמות מחלות ואיך הגוף מתמודד איתן. נבין את חשיבות מתן חיסונים ומה יודעים היום לעשות בהנדסה גנטית. נבין איך עוברות תכונות בתורשה.  נכיר ונבין איך הסביבה משפיעה עלינו ואיך אנחנו משפיעים עליה. 

מגמת ביולוגיה הינה מגמה מגוונת ביותר. תלמיד.ה שלא מצליח.ה בחלק העיוני, יכול.ה להצליח מאוד בחלקים המעשיים ולהפך. העבודה אומנם רבה ודורשת חשיבה, אך מעניינת ביותר וצוות המורות מעודד את התלמידים.ות האוהבים את עולם המדע לקחת חלק במגמה. 

קבלה למגמה מותנית בקבלה של ציון 80 ומעלה בכתה ט והמלצת המורות המלמדות. 

על מה לומדים בשיעורים?

  • שכבה י’ – נתמקד בגוף האדם ונלמד על הלב ומערכת ההובלה ועל מערכת החיסון- ההגנה.  נבצע מעבדות קצרות יחסית בעיקר בנושא התא. 
  • שכבה י”א –  נתמקד בנושא התא: איך בנויים תאים, מהי המיטוכונדריה ומהו הכלורופלסט, איך עוברים חומרים לתוך ומהתאים, מהי נשימה תאית ומה חשיבות התהליך, למה בעלי חיים לא יוכלו לשרוד ללא צמחים ומה כל צמח ירוק יודע לעשות ואנחנו לא. נבצע ניסויים ארוכים בחדרי המעבדות היפים והחדשים שלנו. בנוסף, נצא ל- 3 ימים לערבה ונבצע את עבודת החקר- הביוחקר בליווי חוקרים ממכון המחקר. 
  • שכבה י”ב – נמשיך לעסוק בנושא התא והפעם נתמקד בגרעין כאברון התורשה. מהו הדנ”א, מה חשיבות החלבונים ואיך הם נבנים ואיך עוברות תכונות ומחלות תורשתיות מהורים לצאצאים. נמשיך ונלמד על מערכות בגוף האדם : מערכות הרבייה, המוח ומערכת העצבים ומערכת ההפרשה.   בנושא ההרחבה נלמד על חיידקים ונגיפים. לאורך כל השנה נמשיך לבצע ניסויים במעבדה.  בסוף כיתה י”ב תתקיים בחינה חיצונית במעבדה ועל החומר העיוני שנלמד במהלך שלוש השנים.

איך לומדים?

לימודי הביולוגיה מאפשרים שימוש בדרכי הוראה מגוונת.  בחלק העיוני נרבה לצפות בסרטונים ואף בסרטים באורך מלא, חלק מהלימוד יעשה בעזרת קורסים מתוקשבים ולמידה עצמית בתמיכת המורה המלמדת. במהלך הלימודים נפגוש חוקרים במפגש פנים אל פנים ו/ או באמצעות שיחות בזום. העבודה במעבדה מהווה התנסות מעשית ומאפשרת הבנה טובה יותר של תכנים שנלמדו בכתה. עבודת הביוחקר הכוללת גם סיור הינה אירוע מיוחד ומשמעותי ביותר בחיי תלמידי המגמה הביולוגית ומאפשר גיבוש הכתה ומפגש עם חוקרים מהשורה הראשונה. 

 

קריטריונים להערכה:

ציון ההגשה לחלק העיוני 55% מהציון בביולוגיה

שכבה

שנתי

י’

10%

יא

25%

יב

25%

מתכונת

30%

תלמידאות 

10%

ציון ההגשה למבחן המעבדה 15% מהציון בביולוגיה

שכבה

שנתי

יא דו”חות

30%

יב דו”חות

30%

מתכונת

30%

בוחן מעבדה יבשה 

10%

עבודת הביוחקר (העבודה המעשית, כתיבת העבודה,  מבחן על העבודה)   30% מהציון בביולוגיה – ציון הניתן ע”י המורה המלמדת. 

דפי עבודה להורדה