top of page

תולדות בית הספר

כל מה שרצית לדעת על אליאנס רמת אביב.

כתבה לבנה ניר.

בית ספרנו מהווה חוליה בשרשרת מפוארת של בתי ספר שהקימה חברת "כל ישראל חברים" – אליאנס ברחבי העולם היהודי.

סמל כיח (1).gif

סמל כיח ומפת רשת  החינוך

העלייה הציונית והקמת שכונות חדשות בסמוך לעיר יפו העלו את הצורך להקים מערכת חינוך עברית וציונית שתחליף את החדר המסורתי. על רקע זה פנתה משלחת של אישי ציבור מיפו ל"אליאנס" בפריס בבקשה לייסד בי"ס על שמה בשכונת "נווה שלום".

קו של רצף והמשכיות מייחד את פעילותה מבית הספר הראשון בטטואן שבמרוקו להקמת ביה"ס החקלאי הראשון בארץ "מקווה ישראל", "תורה ומלאכה" בירושלים של המאה ה-19, ועד להקמת בית הספר שלנו בתל אביב שבמדינת ישראל.

תמונה 2 אליאנס.gif

ואמנם, בחשוון תרנ"ג - 1892 נפתחו בניהול משותף של "חובבי ציון" ו"אליאנס" "בית הספר לבנים"  שלמדו בו בתחילה 110 תלמידים, ולידו "בית הספר לבנות" ובו 80 תלמידות. בתי הספר הללו הפכו לסמל לנושאי דגל החינוך העברי, אולם בעקבות וויכוח פדגוגי על מרכזיות השפה הצרפתית התפרקה הבעלות המשותפת.

בתרס"ב-1902 קיבלה חברת "אליאנס" – "כל ישראל חברים" לניהולה הבלעדי את "בית הספר לבנים", אשר עבר ב-1908 למבנה חדש בשכונת נווה צדק. השפה הצרפתית נלמדה לא רק כשפה זרה, אלא כשפת הוראה במקצועות הכללים: כימיה, היסטוריה, גיאוגרפיה ועוד. בבוקר התפללו התלמידים בציבור ולמדו תורה. בוגרי כתה ח' המצטיינים נבחנו בצרפתית ע"י הקונסוליה הצרפתית בעיר ביירות שבלבנון וקיבלו תעודה חתומה מטעם הקונסול. משנת 1947 נוספו כיתות תיכון שהכין למבחני הבגרות ופעל עד לשנת 1956/7.

תמונה 4 אליאנס.gif

במלחמת העצמאות הוצב בשטח ביה"ס המטה הקדמי של כוחות האצ"ל שניסו לפרוץ ליפו והגנו על העיר תל אביב.

עם קום המדינה נלמדה השפה הצרפתית כשפה זרה שניה. בשנת 1956/7 החליט נשיא הנהלת "אליאנס" דאז, פרופסור רנה קאסן, לסגור את "בית הספר לבנים" של אליאנס בנווה צדק עקב מצבו הרעוע של המבנה והתמעטות מספר התלמידים, ולהעבירו למקום אחר.פנייתו לעיריית תל אביב נענתה, והעירייה הקצתה שטח נרחב מצפון לנחל הירקון בשכונת רמת אביב בסמוך לאוניברסיטת תל אביב, במטרה לתת מענה לצרכי השכונה הנבנית והולכת.

תמונה  5 אליאנס.gif

הקמת ביה"ס שבו המשיכו להורות את השפה הצרפתית כשפה זרה שניה נתנה ביטוי חינוכי ותרבותי לידידות שהייתה אז בשיאה בין מדינת ישראל לצרפת, ואשר קשריה והדיה ממשיכים עד היום.

לפעולת הקמת תיכון אליאנס רמת אביב חברו שלושה גורמים : עיריית תל אביב שהקצתה את השטח הנרחב, חברת "כל ישראל חברים" והברון אדמונד דה רוטשילד, נכדו של ה"נדיב הידוע" – הברון אדמונד דה רוטשילד, אשר מימן את בניית בית הספר ועקב מקרוב אחר כל שלבי הבנייה בדאגה ובאכפתיות רבה. מאוחר יותר הגיע לעתים תכופות לביה"ס ונהג להיכנס לשיעורים השונים ולעמוד מקרוב על צרכי התלמידים ולסייע ככל שניתן.

תמונה 7 אליאנס.gif
תמונה 8 אליאנס.gif

שערי "אליאנס תל אביב" נפתחו בספטמבר 1958 עם צוות מורים קטן ו- 220 תלמידים שהגיעו משכונת רמת אביב וערים סמוכות כמו רמת גן, גבעתיים והרצליה.

תמונה 9 אליאנס.gif

לאות תודה והוקרה לתרומתו הנדיבה של הברון אדמונד דה רוטשילד ומעורבותו הרבה הוחלט בשנת 1965 לקרוא לביה"ס על שם הסב, האב והנכד וכך נקבע השם:

ביה"ס "כל ישראל חברים" – "אליאנס" תל אביב

ע"ש אדמונד–מוריס-אדמונד דה רוטשילד  

תמונה 10 אליאנס.gif

ב- 1970 הפך ביה"ס מתיכון עירוני יוד לבי"ס שש-שנתי והיה הראשון שהשתלב בתכנית הרפורמה בתל אביב והקים חטיבת ביניים "אורנים" שפעלה לתפארת. כיום מונה בית ספרנו כ- 1870 תלמידים, 155 מורים ו- 25 עובדים.

במרוצת השנים הפך אליאנס ת"א לאחד מבתי הספר המובילים במדינת ישראל בכלל ובעיר תל אביב בפרט.

תמונה 11 אליאנס.gif

הצלחת ביה"ס היא פועל יוצא של צוות המורים המיוחד ומדיניות מנהליו לדורותיהם. החזון החינוכי שלנו פועל להשגת מצוינות ערכית ואנושית ומצוינות בתחומי הדעת והספורט השונים. כי עבורנו ובשביל תלמידנו, כך אנו מאמינים, "השמיים הם הגבול".

אליאנס תמונה 2020.png

המצוינות שמאפיינת את פעילותנו בתחום הלימודי היא גם זו שמנחה אותנו בפיתוח פעילויות ערכיות של תלמידנו ונתינה מתמדת לקהילה, מתוך אמונה עמוקה בשיתוף פעולה רציף וקבוע בין צוות ביה"ס לבין התלמידים והוריהם. רק אם שלוש צלעות אלה נפגשות ויוצרות מרחב של הידברות, ליבון ושותפות – יכול המעשה החינוכי להתקיים ולשאת פירות. אנו אוהבים את בית ספרנו וגאים בהישגי תלמידינו ובמי שהינם.

תמונה 1 אליאנס.gif

סיפורו של בית ספרנו, שהוא סיפורה של חברת "כל ישראל חברים", מגלם בתוכו את סיפור קורותיו של העם היהודי בעת החדשה. את דרכו של העם היהודי לארץ ישראל, תוך גילוי סולידריות לאומית, אחדות וערבות הדדית, בצד בניין מחדש של מסגרת מדינית ריבונית, תחיית השפה והשתלבות במשפחת העמים.

כאן תם אך לא נשלם סיפורו של בית ספרנו!

bottom of page